Guldsiska
- Fraktfritt över 500 SEK med DHL Service Point
- Leverans inom 3-5 vardagar
- 14 dagars returrätt
- Kundservice öppet vardagar 8:30 - 17:00 | +46 (0)431 76800 | info@wildlifegarden.se
- PopulationDen europeiska populationen beräknas till 1—3 miljoner individer, medan det i hela världen tros finnas 5–10 miljoner. Ett intensivt jordbruk med bekämpningsmedel misstänks ligga bakom nedgången på flera håll.
- Maximal ålder:10 år
- Antal ägg och kullar:5–8 i en kull
- Latinska namn:Upupa epops
Beskrivning
Beskrivning
En livlig guldgul liten fink som uppträder i flock i hela Nordamerika, ofta balanserande i tistlarnas fröstänglar.
Utseende
Den kraftiga finknäbben avslöjar att den är en fröätare. Hanens klart gula rygg och mage gör den lätt att känna igen. Den har en liten svart hätta, vita streck på vingen och en svart vingkant. Honan är mera diskret, men hennes svagt gula eller gulbeiga kropp är, liksom hanens, jämnt färgad utan skiftningar.
Liknande fågel
Den uppträder gärna i flock tillsammans med småsiskan, en annan nordamerikansk art med gul mage, men bara guldsiskan har en helgul rygg.
Läten och sång
En glatt kvittrande strof av höga klara toner. Särskilt under våren är hanen en energisk sångare.
Föda
I naturen äter den mestadels frön från tistlar, gräs, träd och buskar, men bland insekter. Den lockas till fågelbord med solfrosfrön.
Boe
Honan bygger det öppna, skålformade boet i låga buskage. Det är tätt sammanfogat av strån och fina rötter.
Utbredningsområde
Hela Nordamerika.
![]() |


