Stenknäck
0 SEK
Stenknäcken är den största av våra finkar och den har en så stark näbb att den kan knäcka körsbärskärnor.
- Fraktfritt över 500 SEK med DHL Service Point
- Leverans inom 3-5 vardagar
- 14 dagars returrätt
- Kundservice öppet vardagar 8:30 - 17:00 | +46 (0)431 76800 | info@wildlifegarden.se
- Population5 000 - 15 000 par
- Maximal ålder:10 år
- Antal ägg och kullar:Ruvning 12 - 13 dagar. 5 ägg
- Latinska namn:Coccothraustes coccothraustes
Beskrivning
Stenknäcken är den största av våra finkar och den har en så stark näbb att den kan knäcka körsbärskärnor. Fågeln är vanligtvis skygg och håller till uppe i trädkronorna.
Vintertid kan den ibland våga sig fram som gäst vid matborden.
Utseende
En stenknäck ser ut som en kraftigt byggd fink och känns framförallt igen på sin massiva, kägelformade näbb. Huvud, buk och övergump är ljust brunröda, nacken grå och ryggen varmt mörkbrun. Under näbben har den en svart haklapp.Liknande fågel
Sidensvansen har tofsprytt huvud och mindre näbb.Läten och sång
Stenknäcken har ett skarpt knäppande zick omväxlande med koltrastlika srri.| Lockläte |
Föda och fågelbord
Gästar fågelbordet ibland.Vintertid kan den ibland våga sig fram som gäst vid matborden.
Boet & holkar
Även om honan är den huvudsakliga bobyggaren deltar hanen i en början. Boet är stort och placerat i en träklyka, ofta i ett lövträd. Själva boet består av en ansamling kvistar.Utbredning
![]() |


